
پرورش و نگهداری گل ساعتی
آموزش نگهداری گل ساعتی: گل ساعتی یا گل پیچ ساعتی گیاهی می باشد رونده که دور اجسام میپیچد و رشد میکند دارای گلهای قشنگ و رنگی می باشد. نام علمی گل ساعتی می باشد. طول شاخههای گل ساعتی تا ۹ متر میرسد. گل ساعتی میوههایی هم تولید میکند که خواص دارویی دارد.
خاک متناسب گل ساعتی
گل ساعتی به خاکی با زهکش پسندیده هم دارد. به عنوان مثلاً میتوان از مخلوط ماسه با پیت ماس و خاک معمولی و یا خاک معمولی با خاک ورق و شن استفاده نمود. برای کوددهی در طی فصل رشد میتوانید هر دو ماه از کود کامل همچون سه بیست استفاده نمایید. گل ساعتی را میتوانید داخل باغچه و باغ هم بکارید.
نحوه آبیاری گل ساعتی
گلدهی این گیاه زمانی به خوبی انجام میگیرد که خاک از رطوبت و آبیاری مناسبی برخوردار باشد و این گیاه چندان خشکی خاک را خوب تحمل نمیکند. بنابراین با از دست دادن رطوبت سطح خاک، گیاه را آبیاری نمایید. توجه داشته باشید که اصولاً گیاهی که در گلدان نگهداری میشود زودتر از گیاهی که در بستر باغچه قرار دارد به آبیاری نیاز مییابد.
یکی از دلایل از بین رفتن ریشههای این گیاه بخصوص در طی زمستان خیس ماندن و ماندگاری رطوبت در خاک می باشد. بنابراین در طی فصل زمستان اگر گیاه در فضای باز کاشته شده می باشد مراقب عدم ماندگاری آب در پای گیاه باشید و اگر گیاه را در گلدان کاشتهاید آبیاری آن را کاهش بدهید. یعنی میتوان در طی فصول پاییز و زمستان اجازه داد تا خاک تقریباً خشک شود و بعدا گیاه را آبیاری نمود.
نور مورد نیاز گل ساعتی
گل پیچ ساعتی روزانه به حداقل ۴ الی ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. در مکانهایی که هوا در تابستان زیاد گرم میشود وجود مکانی که در اواسط روز نیم سایه می باشد به رشد این گیاه یاری میکند. هم چنین نور مستقیم صبحگاهی به نور مستقیم در عصر هنگام ارجحیت دارد. مکانهای سایه که فاقد تابش اشعه مستقیم آفتاب هستند میتوانند منجر به کاهش گلدهی گیاه و هم چنین عدم شکوفایی گلها و ریزش غنچههای گل شوند.
دما مورد نیاز برای رشد گل ساعتی
حداقل دمایی که این گیاه میتواند تحمل بکند در بین ارقام مختلف این گیاه متفاوت می باشد. البته اصولاً مقاومت ریشههای این گیاه نسبت به شاخههای آن بیش می باشد. حتی در مناطقی که برف میبارد و شاخهها خشک شده و از بین میروند، با فرا رسیدن فصل بهار مجدداً ساقههایی از جوانههای موجود بر روی قسمت طوقه و یا ریشه دوباره جوانه زده و ساقه تولید میکنند.
بنابراین اگر این گیاه را در فضای باز خانه خود کاشتهاید میتوانید با فرا رسیدن فصل زمستان قسمت هوایی آن را قطع کرده و بر روی ناحیه طوقه خاک ورق و یا کود دامی بریزید تا از یخبندان زمستانه محافظت شود.
با گرم شدن هوا شاهد رویش ساقههای نو از سطح خاک بودهاید. هم چنین به عنوان گیاهی گلدانی و البته اگر گیاه شما جز نمونههایی باشد که خزاندار نیست بهتر می باشد که در طی فصل سرما دمای محیط نگهداری گیاه را بیشتر از ۱۰ درجه سانتیگراد و در حد ۱۲ الی ۱۸ درجه سانتیگراد نگهداشت. در طی فصل گرما هم میزان تحمل این گیاه بستگی به میزان محافظت آن از اشعه مستقیم آفتاب دارد. اگر در طی تابستان و در اواسط روز گیاه در مکانی سایه باشد میتواند دما را به راحتی تا ۳۵ درجه هم تحمل بکند.
اگرچه زیاد شدن دمای محیط مساوی می باشد با کاهش و حتی متوقف شدن گلدهی این گیاه. هم چنین ریزش غنچههای گل هم میتواند در اثر گرمای بیشتر از اندازه روی دهد رشد برگها هم تا حدودی کاهش مییابد ولی مشکلی دیگری برای آنها درست کردن نمیشود بخصوص این که اگر آبیاری در چنین مواقعی از سال به شکل مرتب و منظم گونه بگیرد. توجه داشته باشید که اگر بتوان در طی فصل گرم سال، گیاهان گلدانی را در مکانی قرار داد که گلدان آنها در سایه قرار گیرد و ریشهها گرم نشوند، زیاد به رشد و شادابی گیاه یاری میشود.
برترین میزان گلدهی این گیاه زمانی گونه میگیرد که دما ۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد باشد ولی در گونه نگهداری متناسب از این گیاه هم در طی فصل گرما، گلدهی کم و بیشتر ادامه مییابد.
زمستان گذرانی گل ساعتی
اصولاً پیچهای ساعتی گیاهانی خزاندار و یا نیمه همیشه سبز هستند و در صورتی که به شکل گلدانی آنها را نگهداری میکنید اگر اجازه بدهید که در طی زمستان دوران رکود خود را طی کنند، در طی فصل رشد بعدی از رشد و گلدهی بهتری برخوردار خواهند بود. برای دوران استراحت این گیاه به مکانی سرد خشک و نسبتاً تاریک نیاز است
در چنین شرایطی گیاه برگهای خود را هم از دست میدهد. در طی دوران استراحت فقط کافی است که هر ۳ تا ۴ هفته یکبار گیاه را آب بدهید و آبیاری بیشتر از این ضروری نیست. با گرم شدن هوا و نزدیک شدن به فصل بهار میتوان گیاه را به مکانی روشنتر با دمای بیش منتقل نمود و همزمان میزان آبیاری را هم زیاد شدن داد تا رشد و نمو تحریک شود
توجه داشته باشید که به شکل ناگهانی گیاه را از جا استراحت خود که تاریک و سرد بوده است به مکانی با تابش مستقیم اشعه آفتاب منتقل نکنید بلکه به تدریج اینکار را انجام بدهید. در مورد زمستان گذرانی گیاهانی که در فضای باز نگهداری میشوند کافی می باشد که بعد از خزان برگها، ساقهها را از نزدیکی سطح خاک قطع نمود و بعدا به ضخامت ۱۰-۱۲ سانتیمتر بر روی طوقه خاک ورق یا کود پوسیده دامی ریخت تا قسمتهای زیرین از یخزدگی زمستانه محافظت شوند.
تکثیر گل ساعتی : بذرهای گل ساعتی بعد از شش ماه انبارداری در دمای صفر تا پنج درجه سانتیگراد، قدرت جوانه زنی یافته و هم چنین درصد جوانهزنی بذر در این دما زیاد شدن پیدا میكند.
هم چنین اگر ۲۴ ساعت پیش از کاشت بذرهای گل ساعتی را در آب شناور و خیس کنیم درصد جوانهزنی زیاد بالا میرود. قبل جوانهزنی بذر این گیاه در خاکهای شنی و لومی و با عمق کاشت دو الی شش سانتیمتر باعث ظهور و خروج بیشترین نهال میشود.
در دمای ۳۰ الی ۳۵ درجه سانتیگراد نهال های گل ساعتی ۸ الی ۹روز بعد از خیس نمودن در آب از خاک خارج میشوند ولی در شرایط غیر از این خروج و ظهور نهالها خیلی وقت ضروری دارد.
برای تکثیر از راه قلمه، از اوایل تابستان، قلمه های ساقه ای به طول ۱۰ سانت را با استفاده از یک چاقوی تیز بریده و بعدا برگهای های پائینی قلمه را جداکنید. انتهای قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید و در گلدانی متوسط حاوی کمپوست بذر و قلمه بکارید و با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. گلدانها را در دمای ۲۰-۱۸ درجه تا وقت ریشه دهی که حدوداً یک ماه به طول خواهد انجامید نگاه دارید.
پس از ریشه دهی و تشکیل گیاه نو، کیسه پلاستیکی را بردارید و به طور منظم با کود مایع تغذیه نمایید و به پروش و رشد گیاه در نور متناسب و کافی تا اواخر پائیز و اوایل زمستان ادامه بدهید. بعدا آبیاری را کاهش بدهید. آبیاری میبایست به اندازه ای باشد که علائم کم آبی در گیاه ظاهر نشود. دراوایل بهار گیاه نو را دوباره در گلدانی با اندازه بزرگتر حاوی کمپوست گلدانی بکارید. امکان دارد در طول سال، از اوایل تا اواسط تابستان مجبور به تعویض گلدان بشوید. البته تا جایی که امکان دارد، تا وقت گلدهی گیاه در بهار، اینکار را انجام ندهید.
گلفروشی آنلاین نارین فلاور آماده فروش اینترنتی انواع گل آپارتمانی،دسته گل،سبدگل، باکس گل،جام گل و … به شما مشتریان عزیز می باشد جهت سفارش و مشاهده انواع گل به قسمت فروشگاهی سایت مراجعه نمایید.
———————————————————-
مطالب مرتبط: